Jarný kvetový med pochádza z kvetov ovocných stromov a lúčnych kvetov.
Vykazuje vysoké percento výživných a hodnotných látok. Má tiež významný podiel ľahko stráviteľného hroznového a ovocného cukru. V našich podmienkach sa ho produkuje najviac cca 70%.
Je ľahko stráviteľný vďaka obsahu jednoduchých cukrov – glukózy a fruktózy. Obsahuje peľové zrná rôznych rastlín, ktoré obohacujú med o významné prírodné látky s povzbudzujúcimi účinkami – rastlinné hormóny, éterické oleje, aromatické látky a pod.
Med je najznámejší a najdôležitejší včelí produkt.
Je to hodnotná dietetická potravina, sladidlo a „liek“.
Včely pozbierajú nektár alebo medovice a iné sladké šťavy rastlinného pôvodu, ktoré obohatia látkami z vlastného tela (enzýmy a živočíšne bielkoviny z hltanových žliaz), pozmenia vo svojom tráviacom ústrojenstve a uskladnia v plástoch, kde potom táto hmota dozrieva na med.
Obsah jednoduchých cukrov-obzvlášť glukózy je veľmi dôležitý pre organizmus, pretože je priamo vstrebávaný sliznicou do krvi.
Tým dodáva telu energiu okamžite. Je to hlavný zdroj výživy svalového tkaniva. A preto sa med hodí na rýchle posilnenie ťažko pracujúceho človeka, športovcov a pod.
Veľmi rýchlo osvieži aj jedna lyžica medu.
Krajina pôvodu: SR
Recenzie
Nikto zatiaľ nepridal hodnotenie.