KOMBU 50g, Mitoku
Riasa Kombu patrí k najbohatším prirodzeným zdrojom jódu medzi potravinami. Taktiež obsahuje vysoký podiel vápnika. Používa sa najmä pri príprave strukovín a obilnín. Vyznačuje sa príjemnou chuťou.
Vďaka vysokému obsahu jódu sa už stáročia používa v čínskej medicíne ako liek na štítnu žľazu. Okrem toho výborne čistí črevá, odvádza z tela jedy a ťažké kovy, znižuje cholesterol a chráni pred vysokým krvným tlakom.
Príprava riasy:
Kúsok riasy (veľkosť ako 2-3 poštové známky) varíme asi hodinu, najlepšie spolu so strukovinami, nakoľko ich zmäkčujú a tým uľahčujú stráviteľnosť.
Prúžok kombu namočený vo vode a krátko povarený dáva delikátny základ polievkam a mnohým ďalším chutným jedlám. Jeden kúsok riasy je možné niekoľkokrát opakovane použiť. Pri dlhom varení odovzdáva kombu do vody silnejšie minerálne soli.
Kombu je hlbokomorská zelenina rastúca v čistých a chladných severných vodách. Najkvalitnajšie kombu rastie vo veľkých hĺbkach s pokojnými oceánskymi prúdmi. Veľmi kvalitné japonské kombu sa ťaží z chladného mora pri severnom pobreží ostrova Hokkaidó.
Kombu tvorí tuhé zelené listy široké 2-3 cm, ktoré dorastajú do dĺžky 5-10 metrov. Po usušení majú tmavú farbu a niekedy možu byť potiahnuté prírodným bielym práškom. Je to spôsobené kyselinou glutamovou, ktorá je pôvodnou prírodnou verziou súčasného mohutného posilňovača chuti glutamanu. Kyselina glutamová, vďaka ktorej sú strukoviny varené s riasou kombu ľahšie stráviteľné a rýchlejšie sa uvaria, má schopnosť uvoľňovať vlákna iných potravín. Prúžok kombu varený so strukovinami preto nielen skracuje dobu varenia, ale tiež zlepšuje arómu, pridáva cenné živiny a zvyšuje tak stráviteľnosť jedla. Tento proces pôsobí obojsmerne. Kombu varené s potravinami bohatými na bielkoviny bude taktiež mäkšie za omnoho kratší čas.
Okrem sladkosti pochádzajúcej z kyseliny glutamovej, kombu obsahuje dva aj jednoduché cukry – fruktózu a manit, čo je dôležité pre diabetikov, pretože nezvyšuje hladinu cukru v krvi.
Kombu je bohatá taktiež na kyselinu alginovú, silný spojivový prostriedok, ktorý udržuje rastlinnú štruktúru. Táto kyselina pôsobí na základe svojej nestráviteľnosti a schopnosti spájať ako prirodzený čistiaci prostriedok čriev. Odoberá zo stien hrubého čreva usadeniny a jedy a pomáha im vylučovať prirodzenou cestou. Ďalej ochraňuje pred vstrebávaním ťažkých kovov, hlavne kadmia a stroncia.
Pôsobenie riasy Kombu v organizme:
- pomáha telu zbavovať sa cholesterolu
- chráni pred vysokým krvným tlakom
- priaznivo ovplyvňuje metabolizmus
- dodáva organizmu mimoriadne dôležitý jód (patrí medzi riasy z najvyšším obsahom tohto prvku)
- posilňuje oblasť obličiek a močového mechúra
- obsahuje aminokyseliny stimulujúce sliznice a lymfatický systém
- Číňania ju stáročia používajú na ošetrenie štítnej žľazy, prikladajú jej tiež význam pri zvyšovaní dlhovekosti, inteligencie a jasného myslenia
- v Japonsku sa používa ako liečebný prostriedok pri zápale hrubého čreva