Účinky
Pomáha pri žilných chorobách, kŕčových žilách, hemoroidoch.
Rutín v pohánke pomáha pri všetkých cievnych ochoreniach, zápaloch všetkého druhu a krvácaní z ďasien a nosa.
Posilňuje väzivové tkanivá a uľavuje pri hemoroidoch.
Podporuje prekrvovanie.
Posilňuje nedostatočné libido alebo potenciu.
Preventívne pôsobí proti reumatickým chorobám a artritíde.
Posilňuje imunitný systém.
Pôsobí na reguláciu krvného obehu.
Použitie
Pohánka sa môže použiť namiesto ryže, do polievok alebo ako príloha, ďalej do plniek, fašírok a do kaší, ako múka na prípravu lievancov, palaciniek. Z pohánkovej krupice sa robia halušky do polievky, prípadne knedle. Pohánkové vločky sú výborné na raňajky s jogurtom alebo ako závarka do polievky.
Základný recept na varenie pohánky
Pohánku prepláchnite na sitku vodou a potom ju vložte do osolenej vody, ktorá je jedenapolnásobkom objemu pohánky. Varte ju 7 až 8 minút. Po čiastočnom vychladnutí môžete pridať olej, prípadne bylinky, a podávať ako prílohu alebo ďalej spracovať. Pohánkové krúpky alebo lámanka sa nevaria, len ich zalejte vriacou vodou a prikryte dekou alebo uterákom, aby napučali.
Zloženie | pohánka |
Alergény | žiadne |
Energetická hodnota | 1490 kJ / 355 kcal |
Sušina | 87,3 g |
Bielkoviny | 12,2 g |
Vláknina | 2,7 g |
Sacharidy | 68 g |
Tuk | 2,8 g |