Kokosový olej je odporúčaný dietológmi, pretože sa dlhšie trávi a dodáva tak telu energiu postupne. Na rozdiel od iných tukov sa v tele neusadzuje, pretože sa rozkladá na glukózu, a samozrejme neobsahuje žiadny cholesterol.
Priemerná výživová hodnota v 100g výrobku:
Energetická hodnota:900kcal/3700kJ,
Tuk: 100,0g , nasýtené mastné kyseliny (m.k.): 91,5g, jednorázovo nenasýtené m.k: 7,0g , Viacnásobne nenasýtené m.k 1,5g
Bielkoviny:0,0g,
Sacharidy:0,0g,
Sodík<5mg
Skladujte na suchom a chladnom mieste, mimo dosah slnečného žiarenia starostlivo uzavreté! Nevyžaduje chladenie.
Objem:1000ml
Zloženie: 100% kokosový olej.
Pár lyžičiek oleja navodí pocit nasýtenia na niekoľko hodín. Je teda vhodný pri redukčných diétach a napomáha predchádzať JO – JO efektu.
Je jednoducho výborný ako potravina. Má lahodnú chuť i vôňu a ak je za studena lisovaný (panenský), uchováva si vitamíny A, C a E. Tiež obsahuje ľudskému telu prospešné mastné kyseliny, predovšetkým Kyselina laurová, ktorá je dôležitou zložkou materského mlieka. Kokosový olej môžete používať na prípravu pokrmov i na smaženie. Z kokosu sa ďalej vyrába aj kokosový cukor s ktorými môžete skvelé kombinovať sladenie jedál.
Je tepelne stabilný až do 200 ° C, preto sa neprepaľuje a neprská. Je výborný na prípravu palaciniek, orientálna kuchyňa, vajíčok i zeleniny. Pridajte si ho ráno do obilné kaše, dajte si ho do šalátu alebo namažte na chlieb. Skvele sa dá využiť aj pri pečení vianočného pečiva.
Kokosový olej býva nazývaný “najzdravším olejom na zemi” a nie zriedka býva spájaný aj s tajomstvom dlhovekosti.
Pre svoje jedinečné účinky je kokosový olej perfektné zdravou náhradou všetkých tukov na varenie, smaženie a pečenie. Má lahodnú chuť a vôňu, rozpúšťa sa pri teplote nad 25 ° C. Ako náhradu masla ho môžu používať ľudia s alergiou na mlieko.
Ak budete chcieť pri varení zájsť v rámci zdravého stravovania a prípravy pokrmov ešte ďalej, tak odporúčame jedlá pripravovať nakeramickom riade. Je to spojenie výhod “teflónu” a “keramickej vrstvy. Počas prípravy nedochádza k úniku toxických výparov a nemení sa chuť jedla. Povrch nežltne veľmi ľahko sa čistí, neostáva na ňom žiadny film, ani nečistoty, preto je hygienický. Riad je vhodný na indukciu a do umývačky riadu.
Tento keramický povrch napomôže k zachovaniu špecifickej chuti a vône kokosového oleja a samotného pokrmu.
Panenský kokosový olej je zložený z kyselín, ktoré sú známe ako prírodné antibiotiká. Obsahuje takmer 50% mastnej kyseliny laurovej.
Táto mastná kyselina sa vyskytuje napríklad aj v materskom mlieku, kde slúži ako ľahko stráviteľná zložka a zároveň má za úlohu chrániť mladý imunitný systém proti vírusom a infekciám. Kyselina laurová má prirodzené antivírové účinky.
Ďalšie kyseliny obsiahnuté v oleji napomáhajú ničiť kvasinky, plesne a viry tým, že narušia ich membrány. Tie sú potom ľahko zneškodnené bielymi krvinkami. Kokosový olej pomáha pacientom s rôznymi infekciami, kandidou, vírusom herpes, aj množstvom ďalších.
Kokosový olej sa môže používať aj ako masť na postihnuté miesta.
Rozkladá na glukózu, čiže hroznový cukor, ktorý postupne dodáva telu energiu a pritom sa v ňom neusadzuje (postupné dodávanie energie je spôsobené dlhším procesom trávenia kokosového oleja). Preto sa tiež panenský kokosový olej odporúča ľuďom, ktorí majú problémy s hladinou cukru v krvi alebo priamo diabetikom. Konzumácia stabilizuje hladinu cukru v krvi a znižuje záťaž nadobličiek.
Je tiež veľmi odolný proti žltnutiu čiže oxidácii. Žltnutie je veľkou slabinou rastlinných olejov, ktoré nie sú čerstvé a za studena lisované. Pri ňom vznikajú vysoko toxické trans-mastné kyseliny, ktoré spôsobujú upchávanie tepien a podieľa sa na vzniku srdcových a cievnych chorôb. Organizmus sa týchto trans-mastných kyselín totiž veľmi zložito zbavuje.
Dá sa výborne použiť aj ako náhrada bežného telového mlieka alebo krémov. Krásne sa vstrebáva do pokožky a nezanecháva mastný film. Ak je vaša pokožka suchšia alebo citlivá, ak máte problémy s popraskanou kožou (napr. na chodidlách), atopickým ekzémom, vyrážkami a alergiami, potom je pre vás kokosový olej tou správnou voľbou. Môžete ho vyskúšať aj ako odličovadlo.
Na telo po kúpeli a sprche:
a) Naneste olej na mokrú pokožku po umytí – dodáte jej zamatový vzhľad, autentickou kokosovú vôňu a rad dôležitých výživných látok.
b) Naneste olej na suchú pokožku – zvláčnite tak kožu bez pocitu mastnoty a dodáte jej potrebnú ochranu.
Na omladenie, pre bábätká, po holení:
Kokosový olej ďalej ošetruje nechtové lôžka, vyschnutú pokožku na lakťoch, kolenách alebo pätách, je účinný proti striám a pomáha pri liečbe ekzému. Má vysoký obsah prírodných látok – antioxidantov, ktoré v podobe vitamínov A, C a E zabraňujú starnutiu pokožky.
Bezo zvyšku sa vstrebáva hlboko do pokožky, a to priamo do bunkovej štruktúry spájajúcich tkanív, je vysoko efektívny pri hojení a odstraňovaní chýb, ako sú pečeňové škvrny, vrásky alebo jazvy.
Kokosový olej tiež spoluvytvára ochrannú bariéru pred choroboplodnými baktériami a vďaka vysokému obsahu antioxidantov napomáha predísť a spomaliť poškodenie našej pleti zapríčinené voľnými radikálmi. Je veľmi jemný a preto vhodný pre citlivú detskú pokožku. Výborné je tiež používanie kokosového oleja po holení.
Kokosový olejKokosový olej
V Ázii (predovšetkým v Barme, Indii a na Srí Lanke) je kokosový olej veľmi cenený a používa sa pre vlasové zábaly proti lámaniu vlasov a končekov, a tiež proti vypadávaniu vlasov. Je veľmi vhodný pre vlasy suché, poškodené a rozstrapkané.
Pri pravidelnom používaní reguluje vypadávanie vlasov, dodáva lesk, zmäkčuje a vyživuje vlasovú pokožku a dokáže úplne odstrániť lupiny. Tiež napomáha ľahkému rozčesávaniu. Najlepšie pôsobí ako zábal vlasov pred ich umytím, ale môžete ho tiež jednoducho votrieť do vlasovej pokožky.
a) Naneste olej pred umytím na vlasy a pokožku hlavy – dokonale vyživia vlasovú pokožku a suché a rozštiepené končeky vlasov, dodá vlasom lesk a zabráni ich vysúšaniu.
b) Naneste olej po umytí – vyživí rozstrapkané končeky a uľahčí rozčesávanie.
Výskumy jasne ukazujú ako silný vplyv má kokosový olej aplikovaný vo vlasoch v porovnaní so slnečnicovým a minerálnym olejom. Z týchto troch olejov bol kokosový olej jediným, ktorý markantne zabraňoval strate proteínov, ako u zdravých tak u zničených vlasov, pri používaní pred aj po umytí.
Oba oleje, slnečnicový i minerálny, takmer vôbec nepomáhajú znižovať stratu proteínov z vlasov. Kokosový olej, tým, že je z triglyceridov kyseliny laurovej, má vysokú afinitu k proteínom vlasov a pre svoju nízku molekulovú hmotnosť a rovnaké lineárne reťazce je schopný penetrovať do vlasových korienkov.
Je zložený z mastných nasýtených kyselín, ktoré obsahujú veľké množstvo antioxidantov. Vďaka tomu je schopný narušiť lipidovej membrány baktérií, vírusov a kvasiniek, a pôsobí tak ako prírodné antibiotikum.
Naozaj zázračnú schopnosť preukazuje pri liečení nepríjemnej kandidózy. Podľa mnohých skúseností postačí jedna lyžička kokosového oleja denne alebo vonkajšie potieranie, a kvasinky, ktoré spôsobujú kandidózu, postupne zmiznú. Napomáha hojeniu vyrážok, jaziev či ekzémov.
Je veľmi obľúbeným masážnym prípravkom.
Často sa využíva pri thajskej a havajskej masáži, a to nielen vďaka svojej jemnej vôni, ale pre svoju dobrú vstrebateľnosť.
Krásne zvláčňuje pokožku a zanecháva ju pružnú a hladkú.
Upokojuje vašu pokožku po dlhšom pobyte na slnku a regeneruje spálenú kožu.
Obsahuje veľké množstvo antioxidantov, ktoré bojujú proti pôsobeniu voľných radikálov a tak napomáha proti predčasnému starnutiu kože a vráskam.