Top zelené potraviny

Časy sa menia a s nimi sa mení aj životné prostredie človeka. Naše telo dnes potrebuje omnoho viac živín ako kedysi, ale bohužiaľ ho dostáva menej. Naša bežná strava často neobsahuje všetky živiny a v takých množstvách, ako je potrebné. Preto vyhľadávame iné zdroje, ku ktorým patria aj zelené potraviny.zelene-potraviny

Prečo zaradiť do jedálnička zelené potraviny?

K zeleným potravinám patria chlorella, zelený jačmeň, spirulina, zelená pšenica a radia sa k nim aj morské riasy. Populárne sa nestali len tak pre nič za nič. Tieto potraviny totiž obsahujú antioxidanty, ktoré sú pre náš organizmus veľmi dôležité. Moderná doba so sebou totiž prináša okrem užitočných výdobytkov oveľa viac škodlivých látok, ktoré sú vo vode aj vo vzduchu. Ani kvalita niektorých potravín nie je najlepšia a tak nedostávame živiny, ktoré tak potrebujeme.

Zelené potraviny obsahujú minerály, vitamíny, enzýmy a už spomínané antioxidanty. Vďaka tomu nás dokážu chrániť pred civilizačnými chorobami, organizmus detoxikujú a regenerujú. Zelené superpotraviny sú veľmi blízke zelenej zelenine, ale sú bohatšie na živiny. Zelené potraviny by mali byť každodennou súčasťou vášho jedálnička.

Zelený jačmeň

bionature-mlady-zeleny-jacmen-prasok-v-bio-kvalite-924x784
Zelený jačmeň
sa zvykne nazývať aj mladý jačmeň. Najčastejšie ho zoženiete v podobe prášku, ktorý sa získava z lístkov mladého jačmeňa. Zelený jačmeň obsahuje chlorofyl, enzýmy, vitamíny, minerálne látky, aminokyseliny a stopové prvky, ktoré organizmus potrebuje, aby fungoval čo najlepšie. Vďaka mladému jačmeňu sa spomaľuje starnutie buniek a je prospešný aj pri liečbe kožných ochorení, chudokrvnosti a dokonca znižuje riziko vzniku kardivaskulárnych ochorení tým, že prečisťuje cievy. Okrem toho pôsobí ako prevencia proti cukrovke, rakovine, zlepšuje trávenie, teda pomáha pri zápche, hnačke či plynatosti.

Spirulina

spirulina-prasok
Aj keď spirulina u nás nepatrí k najznámejším potravinám, sú krajiny, v ktorých sa ešte aj dnes konzumuje ako sušený chlieb. Ide vlastne o sinicu, ktorá obsahuje asi 60% bielkovín. Spirulina je bohatá hlavne na vitamín B12, provitamín A, vitamín E a ďalšie živiny. Aj spirulina obsahuje enzými, ktoré podporujú správne trávenie a modrý fytocyanín, ktorý je účinný pri liečbe s rakovinou. Chýbať samozrejme nemôžu ani antioxidanty, takže je vhodná aj pri detoxikácií.

Zazračná riasa Chlorella

chorella
Aj keď riasy nie sú vždy zelené, zaraďujú sa k zeleným potravinám. Obsahujú totiž veľké množstvo živín vo využiteľnej forme. Morské riasy sú bohatým zdrojom vápnika a železa. Výhodou je, že neobsahujú takmer žiaden tuk a tak nekumulujú škodlivé látky. Chlorella obsahujú aj jód, zinok, horčík, sodík a vitamíny B. Tak ako spirulina a jačmeň, aj riasy majú antioxidačné a protirakovinové účinky. Navyše pôsobia aj protizápalovo, antibakteriálne a účinkujú aj proti plesniam.

Zelené potraviny na najtelo.com

Zdroj: livestrong.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *